Gespreksavond ‘Voltooid leven’ met Annemarieke van der Woude

De Doopsgezinde Gemeente Arnhem organiseert op donderdag 28 februari om 18:00 uur in de Aula van Nieuw Schoonoord een gespreksavond over ‘voltooid leven’. Ze beginnen met een maaltijd en gaan dan onder leiding van Annemarieke van der Woude over dit onderwerp in gesprek. Deze bijeenkomst is een vervolg op die van vorig jaar 22 maart omdat velen graag naast de medische en juridische aspecten daar ook dieper wilden ingaan op de theologische aspecten rond een gekozen levenseinde. Maar voor wie de vorige bijeenkomst niet heeft bijgewoond zal dit ook een boeiend gesprek worden.

De eerste wet op een vrijwillig levenseinde diende om de barmhartigheid van de arts die zijn patiënt wilde verlossen uit ondraaglijk lijden mogelijk te maken. Nu ontstaat de mogelijkheid voor mensen die lijden aan de hoge ouderdom om ook een beroep te doen op de wet, mogelijk met een apart juridisch kader waardoor mensen die niet lichamelijk ziek zijn, maar hun leven wel als voltooid beschouwen, eveneens geholpen kunnen worden bij het sterven. Niet langer de barmhartigheid van de dokter, maar de zelfbeschikking van de patiënt lijkt leidend principe te zijn geworden bij een verzoek om levensbeëindiging.

Op deze avond wordt u bijgepraat over de recente ontwikkelingen in het debat over euthanasie en voltooid leven. Theologische aspecten van dit onderwerp zullen ook aan de orde komen. Bovendien is er volop gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Dr. Annemarieke van der Woude is theoloog. Zij werkte tien jaar als geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Thans is zij als predikant verbonden aan de Remonstrantse Gemeente Oosterbeek. Over vragen rond het levenseinde schreef zij twee boeken: Het doodshemd heeft geen zakken (2011) en Als de dood. Trage vragen in het euthanasiedebat (2015).

Ook alle bewoners van Nieuw Schoonoord zijn van harte welkom! Zij kunnen zich (liefst vóór 21 februari) aanmelden via telefoon 0316 343358 of via e-mail) of met de intekenlijst bij de receptie van Nieuw Schoonoord.

Kosten: natuurlijk krijgt u de kans met een vrijwillige bijdrage deze in toom te houden (eten ca € 10).

,