Lezing: Dilemma’s rondom het levenseinde

Nederland kent sinds 2002 een “euthanasiewet”. Deze maakt onder strikte voorwaarden, levensbeëindiging op uitdrukkelijk verzoek van een wilsbekwaam individu, dat ondraaglijk en uitzichtloos lijdt, mogelijk.

Rutger Jan van der Gaag

De levensverwachting neemt steeds meer toe. Dilemma’s zijn er rondom kwantiteit en kwaliteit van leven. De huidige discussie speelt rondom de vraag of de euthanasiewet opgerekt moet worden. Een dilemma is het vraagstuk van de waarde van een eerder afgegeven schriftelijke wilsverklaring, als de betrokkene, bij gevorderde ziekte, zijn wil niet meer kan bevestigen. Ook speelt de vraag waar de mogelijkheden en grenzen liggen van het recht op zelfbeschikking bij een zogenaamd “voltooid” leven?

Vanuit een persoonlijke ervaring en betrokkenheid als huisarts, psychiater, als voorzitter van de artsenvereniging KNMG en in de actualiteit vanuit zijn rol als voorzitter van de werkgroep Vragen rondom het Voltooide Leven van de Remonstrantse Broederschap zal Rutger Jan van der Gaag deze thema’s kritisch bespreken.

De koffie staat klaar vanaf 19.30 uur.

Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

N. Query Duration, ms Row Count
Total time, ms: 0