Blog: Nabijheid in tijden van corona (14)

Dinsdag 31 maart

Het hoogtepunt van de dag: een wandeling door Sonsbeek met mijn oudste dochter en dan zomaar twee gemeenteleden tegenkomen waar je, weliswaar op gepaste afstand maar tegelijk heerlijk stovend in de lentezon, gezellig mee bijpraat!

In diverse media komen ondertussen de nodige artikelen voorbij over de psychologische effecten van de coronamaatregelen. Dan hebben we in Nederland nog niet eens een complete lock down (waarover de internationale meningen ook verschillen) en dan hebben wij hier in huis altijd nog vier mensen die elkaar letterlijk en figuurlijk nabij zijn, maar zelfs nu vind ik het al merkbaar.

Neem nu zo’n wandeling door het park: als je dat onder ‘normale’ omstandigheden doet ben je niet steeds bezig met om je heen kijken, groeten etc. Maar om je heen kijken doe je nu juist wél, om te zorgen dat je fysiek niet te dicht in de buurt van andere wandelaars komt. Ik betrapte mezelf vanmiddag op ‘chauffeursgedrag’: links, rechts, binnenspiegel, buitenspiegel, dode hoek. Als je in een auto zit, bevind je je als het ware in een ‘bubbel’. Je ziet je medeweggebruikers wel, maar je hebt geen echt contact met ze. Zo ervaarde ik dat vanmiddag ook, en als je dan opeens je naam hoort roepen wordt die bubbel even doorgeprikt – toch een soort ervaring van bevrijding, omdat je dan weer even ‘gewoon’ mensen met en onder elkaar bent…

Bij thuiskomst las ik in een mail van een ander gemeentelid over haar associatie met het boek ‘Die Wand’ van Marleen Haushofer en het viel allemaal samen. Dit boek, dat in 2012 prachtig en indrukwekkend is verfilmd, vertelt over een jonge vrouw die een nacht logeert bij vrienden in een berghut in Oostenrijk. De volgende dag ontdekt ze dat ze helemaal alleen is. Een onzichtbare muur, glaswand, ergens midden op een bergpad, verhindert haar terugkeer naar de rest van de wereld. Of is die wereld er helemaal niet meer? Met een verrekijker kan ze zien dat buiten de wand de tijd, de wereld, stil lijkt te staan… De vrouw heeft gezelschap van drie levende wezens: een kat, een koe en een hond. In het begin doet ze nog pogingen om te ontsnappen, maar als het zelfs niet lukt de wand met haar auto te rammen, geeft ze het op. Over de raadselachtigheid van haar situatie (waar komt die onzichtbare muur vandaan? Waarom staat de wereld stil? Waarom komt niemand haar zoeken?) denkt ze op een gegeven moment niet meer na. Het is zoals het is. Of beter misschien: het wordt zoals het is.

Een onzichtbare muur, afzonderlijke bubbels waarin we als gevangen zitten – en dan toch op de één of andere manier bevrijd worden, gevonden worden: graag wil ik een prachtig initiatief van het Arnhem Student Point onder uw aandacht brengen. Zoals u weet huist het ASP in ons gebouw aan de Kastanjelaan, de grote kamer boven heet in de wandeling ‘de ASP-kamer’. Studentenpastor Iris Springvloet organiseert daar, en ook beneden in de Voorhof, diverse activiteiten voor studenten, die nu natuurlijk ook allemaal stilliggen. Daarom is er nu de Buddy Box, speciaal voor internationale studenten. Van de website van het ASP:

In Arnhem studeren ongeveer 2700 internationale studenten aan de drie hogescholen: hogeschool van Arnhem en Nijmegen (de HAN), ArtEZ en hogeschool Van Hall Larenstein. Een groot deel van deze studenten blijft tijdens de huidige corona crisis in Nederland – in sommige gevallen kiezen ze hier zelf voor, in andere gevallen is het niet meer mogelijk voor hen om naar huis te gaan. De huidige situatie heeft een grote impact op hun sociale en emotionele welzijn. Om hen te ondersteunen hebben wij de Buddy Box in het leven geroepen, in navolging van hogeschool Saxion. Met de Buddy Box willen wij hen ondersteuning aanbieden in de vorm van een Buddy – iemand waarmee zij online kunnen praten, aan wie zij hun vragen kunnen stellen, iemand die hen laat weten dat zij niet alleen zijn en niet vergeten worden. Help ons om de internationale studenten in Arnhem te helpen en word een Buddy!

Wilt u er zo ook voor een internationale student zijn? Kijk dan op de website van het ASP en klik verder op de link waarmee u aangeeft dat u ook een buddy wilt worden. Van harte aanbevolen!

Ds. Marieke Fernhout