Blog: Nabijheid in tijden van corona (3)

Woensdag 18 maart 2020

Gisteravond om 20.00 uur is er geklapt! Dat wil zeggen: op tv zagen we dat er in drukke binnensteden wat meer ‘geluid’ was dan hier op Alteveer, maar het was mooi en ontroerend om buiten op de stoep te staan en samen met de overburen heel hard richting Rijnstate te klappen – als symbool voor alle zorgmedewerkers die paraat staan en zich een slag in de rondte werken. Hulde!!!

Voor vandaag is er een initiatief van de Raad van Kerken Nederland (waarin de Remonstranten en de PKN vertegenwoordigd zijn), de Evangelische Omroep, de ChristenUnie, Groot Nieuws Radio en Missie Nederland, om het ‘een dag van nationaal gebed’ te laten zijn. Een mooi initiatief, al heb ik er zelf wat minder mee. Niet omdat ik denk dat gebed niet ‘werkt’, maar voor mijn gevoel is de timing van zo’n groot ‘event’ niet handig. We worden van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gebombardeerd met nieuwsberichten over corona, de aanpak van onze regering in vergelijking met andere landen, de wetenschappelijke inzichten vanuit het RIVM – mag ik ook even níet met corona bezig zijn? We hebben nog weken te gaan waarvan we nog nauwelijks weten hoe die gaan verlopen. Dat brengt veel onzekerheid en onrust met zich mee en ik merk dat het genoeg energie kost om daar mee om te gaan – en soms níet mee om te gaan. Is dat ook bidden?

Sinds vanmorgen speelt het liedje ‘België’ van Het Goede Doel steeds door mijn hoofd. Een gouwe ouwe uit 1982, de thematiek was toen heel anders, maar de tekst is in grote lijnen verrassend actueel:

Waar kan ik heen, ik kan niet naar Duitsland
Kan niet naar Duitsland, daar zijn ze zo streng
Waar kan ik heen, ik kan niet naar Chili
Kan niet naar Chili, daar doen ze zo eng
 
‘k Wil niet wonen in Koeweit
Want Koeweit dat is me te heet
En wat Amerika betreft
Dat land bestaat niet echt
 
Waar kan ik heen, ‘k wil niet naar Noord-Ierland
Niet naar Noord-Ierland, daar gaat alles stuk
Waar kan ik heen, ik kan niet naar China
‘k Wil niet naar China, dat is me te druk
 
‘k Wil niet wonen in Schotland
Want Schotland dat is me te nat
En de USSSR
Dat gaat me net te ver
 
Is er leven op Pluto
Kun je dansen op de maan
Is er een plaats tussen de sterren
Waar ik heen kan gaan
 
Is er leven op Pluto
Kun je dansen op de maan
Is er een plaats tussen de sterren
Waar ik heen kan gaan?

En zelfs naar België kunnen we nu niet… Maar bij vlagen wens ik mezelf op Pluto, dansend op de maan of wandelend tussen de sterren. Gelukkig zijn wensen en verlangens corona-vrij!
Morgen verder.

Ds. Marieke Fernhout

Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.