Blog: Nabijheid in tijden van corona (4)

Donderdag 19 maart 2020

Zou 19 nu voor altijd een ‘gedoemd getal’ worden, omdat het achter ‘COVID’ staat? Dan denk ik toch ook aan Chanel no. 19, wat ik altijd een prettig geurtje heb gevonden…

Maar niets haalt het bij de geuren van de lente die de lucht zo uitbundig vullen en dan ben ik alleen maar dankbaar dat deze pandemie niet in november plaatsvindt, dat ‘buiten’ gewoon toegankelijk is en dat we in onze directe Arnhemse omgeving zoveel park, bos en heide tot onze beschikking hebben. Dat lijkt me met name ook voor ouders van jonge(re) kinderen heel fijn!

We proberen ook de humor van deze situatie te blijven zien. In de achtertuinen om ons heen wordt er volop gezaagd, getimmerd en getuinierd, en nu ze nog open zijn, zijn bezoekjes aan een bouwmarkt of een tuincentrum echte uitstapjes. En als je bij thuiskomst ontdekt dat je iets vergeten hebt: helemaal niet erg, kun je er nóg een keer uit!

Gisteren hadden we bedacht pannenkoeken te eten, dus ik mocht fijn even naar de buurtsupermarkt om bloem, eieren en melk te halen – ik greep mis, want alle gewone bloem was weg (maar er was gelukkig nog wel één pak pannenkoekenmix). Als ik me al afvroeg hoe dat kwam: vanmorgen kreeg ik het antwoord in de mail, in een nieuwsbrief van een supermarkt die deze week broodbakmachines verkoopt… bijzonder uitgekiend (of uitgekookt?).

Er wordt veel ‘zin’ gegeven aan de situatie waarin we nu met de hele wereld zitten. Dat we nu eens écht tijd hebben om na te denken over de wereld waarin we leven, dat we in deze wel heel bijzondere Veertigdagentijd nu écht kunnen bezinnen… Ik weet het niet. Ik zie veel mooie, originele, creatieve en verbindende initiatieven voorbijkomen in de diverse sociale media – wat een zegen dat we die hebben. Maar ik begin het ‘samen’ gewoon steeds meer te missen. Samen op zondagmorgen in de kerk, dat we elkaar zien, en kennen. Samen op een doordeweekse morgen of avond in een kring, dat we lezen en praten en horen… Ik mis ‘ons’.

Hier op doordenkend kwam er een grappige herinnering boven, van jaren geleden. Het was zomer, ik was mijn doctoraalscriptie (zo heette dat toen, kinderen 😉) aan het afronden en nam even een paar weken vakantie. Ik had mijzelf voorgenomen deze vakantie in contemplatie met mezelf door te brengen door in mijn eentje te gaan fietsen in de Ardennen. Ik had mijn fiets bepakt met tentje, matje, slaapzak etc., nam met fiets de trein naar Maastricht en ging van daaruit op de pedalen.

Het begon er al mee dat ik net over de Belgische grens een lekke band kreeg. Niet goed voor het moreel en ook nog op het heetst van de dag. Na de band geplakt te hebben, peddelde ik verder tot aan Visé – een afstandje van niets, maar ik had het wel gezien voor die dag. Nadat ik op het plaatselijke kampeerterrein aan de oever van de Maas mijn tentje had opgezet ging ik fijn op een rietstengel liggen knabbelen, in afwachting van alle meditatieve, contemplatieve en diepe gedachten die mij zouden bestormen. Maar die kwamen niet. Er was alleen maar het gras, de lucht, de zon en de wolken. Op zich ook fijn, maar zo had ik me die vakantie niet voorgesteld… Ik heb het nog twee dagen volgehouden, maar toen ben ik toch maar weer teruggefietst naar huis, concluderend dat, althans voor mij, meditatie en contemplatie gevoed wordt door ‘ons’, door ‘samen’.

Misschien zou ik zo’n vakantie nu anders ervaren – ik ben ondertussen ook bijna dertig jaar ouder. Maar belangrijker nog is het besef dat ik dagelijks ‘samen’ heb en ben, met Hans, Floor en Fie, en dat er nu zoveel mensen echt alleen zijn. Wat hoop ik voor hen, en voor ons allemaal, dat er weer gauw ‘samen’ mag zijn! Tot die tijd houden we in de Parkstraatgemeente contact via telefoon en e-mail. Achter de schermen wordt er ook druk nagedacht over hoe we de diensten in de Stille Week en met Pasen vorm en inhoud zouden kunnen geven; daar hoop ik u te zijner tijd meer over te kunnen vertellen.

Morgen verder. Goede moed!

Ds. Marieke Fernhout

Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.