Blog: Nabijheid in tijden van corona (57)

Woensdag 20 mei

Vandaag is het 109 jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt werd geboren en morgen, 21 mei, is het alweer 25 jaar geleden dat ze overleed… Reden genoeg om de beroemdste domineesdochter van Nederland weer eens voor het voetlicht te halen!

Allemaal kennen we waarschijnlijk wel flarden van teksten van Annie. Uit de verzamelde kinderversjes, uit Jip en Janneke, Otje, Pluk van de Petteflet, Floddertje… En welke van deze teksten zou er nu passen in deze coronatijd? Ja: bent u het ondertussen ook af en toe (of vaker dan af en toe) zo vreselijk zat, al die maatregelen, al die afstand, al dat in de pas lopen, en denkt u ook weleens: ik wil niet meer? Dan is hier Annies antwoord in ‘Ik ben lekker stout’.

Ik wil niet meer, ik wil niet meer!
Ik wil geen handjes geven!
Ik wil niet zeggen elke keer:
Jawel mevrouw, jawel meneer…
nee, nooit meer in m’n leven!
Ik hou m’n handen op m’n rug
en ik zeg lekker niks terug!

Ik wil geen vieze havermout,
ik wil geen tandjes poetsen!
Ik wil lekker knoeien met het zout,
ik wil niet aardig zijn, maar stout
en van de leuning roetsen
en schipbreuk spelen in de teil
en ik wil spugen op het zeil!

En heel hard stampen in een plas
en dan m’n tong uitsteken
en morsen op m’n nieuwe jas
en ik wil overmorgen pas
weer met twee woorden spreken!
En ik wil alles wat niet mag,
de hele dag, de hele dag!

En ik wil op de kanapee
met hele vuile schoenen
en ik wil aldoor gillen: nee!
En ik wil met de melkboer mee
en dan het paardje zoenen.
En dat is alles wat ik wil
en als ze kwaad zijn, zeg ik: Bil!

Ds. Marieke Fernhout

Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.