Blog: Nabijheid in tijden van corona (8)

Dinsdag 24 maart
En toen… mocht er niemand meer op bezoek in verpleeghuizen. Een logische consequentie van het ingezette beleid natuurlijk, maar je oude moeder of vader zal er maar zitten en jij mag niet meer zomaar even aanwaaien… Schrijnende verhalen komen voorbij over demente ouderen in verpleeghuizen. Juist bij dementie kan fysiek contact zo heilzaam zijn, maar daar blijven ze nu van verstoken, en uitleggen waarom en hoe lukt niet meer. Net zulke schrijnende verhalen komen voorbij over ouderen die glashelder zijn, maar fysiek tot weinig meer in staat. Zij konden al niet meer naar hun naasten toe, maar die mogen nu dus ook niet meer bij hen langskomen. En het kan niet anders, er is geen keuze, maar wat is het hard.

En toen… werden de maatregelen aangescherpt en verlengd tot 1 juni. Een logische datum, meteen na Pinksteren, die alle voorjaarsevenementen en -festivals (zoals Pinkpop) in één klap ‘meepakt’. Anderhalve meter afstand, niet boodschappen doen als uitje. Maar toch vond ik het wel reuze gezellig om vanmiddag een collega te treffen in de buurtsupermarkt. Binnen groetten we elkaar van ver met de hand op ons hart, en gebaarden dat we buiten even zouden gaan bijpraten. Dat deden we, met de glasbak tussen ons in, als een soort buffer. Hoe gaat het met jou en je gezin, hoe gaat het met je gemeente, wat doe jij in deze dagen, hoe pak je het aan… Ik heb even naar de definitie van ‘hangjongeren’ gekeken en als je ‘jongeren’ vervangt door ‘dominees’ krijg je deze omschrijving:
‘Hangdominees zijn dominees tussen de 50 en 60 jaar oud die langdurig op een bepaalde plaats in de openbare ruimte verblijven c.q. rondhangen. Soms worden hiervoor speciale plaatsen ingericht door gemeenten (bijvoorbeeld glasbakken). Dit worden hangplekken genoemd. De hangplek die de dominees uitkiezen, is vaak een centrale plaats in een wijk (klopt, midden op de Beethovenlaan). Het gaat dan om een winkelcentrum of speelplaats (beiden). Ook stations en bushaltes zijn erg geliefd (de bushalte is vlakbij).
Het ontstaan van hangplekken is te verklaren vanuit de behoefte van de dominees aan sociale interactie (in tijden van corona, als er geen teamvergaderingen meer zijn). Ook is het voor sommige dominees niet toegestaan bepaalde vrienden thuis uit te nodigen (voor geen enkele dominee, in tijden van corona). De dominees zitten of staan dus graag op een openbare plek te praten, soms onder het genot van frisdrank of bier, sigaretten en drugs (niets van dit al, zelfs geen avondmaalswijn).’
Kortom: de dagelijkse boodschappen waren op deze dag wél een uitje!

En toen…. was Jongste Dochter opeens geslaagd voor haar eindexamen havo! In de persconferentie van minister Slob werd duidelijk dat het Centraal Examen voor dit jaar afgeschaft wordt en dat de cijfers van de zgn. schoolexamens als de definitieve eindcijfers gelden. Op de school waar Jongste Dochter nu in 5 havo zit (of zat?), zijn de schoolexamens voor het grootste deel achter de rug en kunnen we op grond van de cijfers die ze daarvoor gehaald heeft ‘gewoon’ concluderen dat ze geslaagd is. Maar het ís toch onwerkelijk… Enerzijds is ze natuurlijk heel blij, welke scholier zou dat niet zijn? Anderzijds is het vooral een heel kaal gevoel, alsof er iets van haar is afgepakt. Alles wat bij het eindexamen hoort aan zenuwen, stress, de dag van de uitslag met het wachten op het verlossende telefoontje, je tas aan de vlaggenmast hangen, diploma-uitreiking, eindgala, feesten en eindeloos vakantie: alleen dat laatste gaat nu nog door en dan zelfs nóg wat eindelozer – maar niet bevredigender. Blij en onthutst, opgelucht en weemoedig – al die gevoelens zijn er naast en door elkaar. We hopen van ganser harte dat de strengste maatregelen vanaf 1 juni opgeheven kunnen worden, zodat alle eindexamenleerlingen die nu vervroegd geslaagd zijn dat dan toch nog écht kunnen vieren – samen met hun vrienden, samen met elkaar!

Morgen verder…

Ds. Marieke Fernhout