Blog: Nabijheid in tijden van corona (86)

Donderdag 25 juni

Een cultureel appel van Gerrit Meeuwissen:

‘Sinds enkele weken zijn veel musea weer open. Ruim drie maanden waren we verstoken van het werk van vertrouwde en van nieuwe meesters in de beeldende kunst alsmede van wat de geschiedenis ons kan leren.
N.B. Vooraf reserveren is in de meeste musea noodzakelijk. Mocht u plannen maken voor een bezoek zie de respectievelijke websites.

Enkele voorbeelden:

In de Beeldentuin van museum Kröller-Müller in Park de Hoge Veluwe is na vijf jaar restauratie het grote Jardin d’émail van Jean Dubuffet weer in volle glorie te bewonderen. Een kunstwerk dat vanwege formaat en vormgeving uniek mag worden genoemd.

In het Openluchtmuseum kan men de recent herziene versie van de Canon van Nederland zien. (Met wat geluk treft men op de museumtram een bekende pastor als wagenvoerder.) 

Het vernieuwde Airborne Museum in Oosterbeek is sinds 1 juni weer open.

Portret van Annie Zernike door haar echtgenoot Jan Mankes

Graag wil ik de aandacht vestigen op een tentoonstelling in museum MORE te Gorssel. Daar is thans een expositie te zien die is gewijd aan de jonggestorven Jan Mankes.

De schilder, die bij leven – van 1889 tot 1920 – al de nodige liefhebbers van zijn werk had, heeft een betrekkelijk klein oeuvre nagelaten. Een substantieel deel ervan wordt nu tot 25 oktober 2020 in Gorssel getoond. Mankes spreekt aan in zijn verstilde composities en door zijn authentieke toets. Via de website van MORE kunt u een virtuele tour over Mankes volgen.
Jan Mankes was getrouwd met de eerste vrouwelijke predikant in ons land, de doopsgezinde Anne of Annie Zernike, geboren in 1887. Zij overleed in 1972. Beiden zijn begraven in Eerbeek. In een aantal plaatsen in ons land is een straat naar Annie Mankes-Zernike genoemd, ook in Arnhem.

Tenslotte, we mogen de gefortuneerde zakenman Hans Melchers dankbaar zijn dat hij met zijn vermogen twee prachtige musea in onze provincie tot stand heeft gebracht, More in Gorssel en kasteel Ruurlo waar Carel Willink domineert.

Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.