Blog: Nabijheid in tijden van corona (87)

Vrijdag 26 juni

Van Ann Tadema komt onderstaande hartenkreet en hartenwens voor het Gelders Orkest:

‘Al die jaren dat ik in het buitenland woonde, al die jaren was ik trots op mijn vaderland, Nederland. Ik heb vast vele Fransen verveeld met mijn verhalen over de sociale verworvenheden van dit land, van de rechtspraak en van de cultuur. Voor mij was in dit kleine land een perfecte vorm van democratie.

Na terugkomst bleef het gevoel van geluk, maar toen de vorige economische crash kwam en er op zeer grove wijze gesneden werd in zorg, scholen en cultuur, toen voelde ik een groot verdriet. Zoveel was plotseling teniet gedaan, verloren. 

Het Gelders Orkest bleef overeind, ondanks alle tegenslag. Ik steunde het en was trots dat het orkest zich kon vernieuwen en profileren, zonder de noodzakelijke staatssteun.

En nu is er een pandemie en kan het orkest zich niet meer waarmaken.
Het enige dat de orkestleden nodig hebben is een zaal en publiek, en omdat dit vooralsnog niet mogelijk is, zal de staat uitkomst bieden. Ja toch? Want iedere beschaving staat of valt met het al dan niet aanwezig zijn van actieve en serieuze kunstbeoefening.
En dan zie ik dat onze perfecte democratie tegen haar grenzen oploopt.
Hoe schrijnend is het voor mij te horen dat de staat zich voornamelijk inzet voor het behoud van het bedrijfsleven en niet, of nauwelijks, voor het behoud van de culturele sector. Onze beschaving is op weg naar een financiële, kille samenleving.

Leden van het Gelders Orkest, bewonderenswaardig zijn jullie om te blijven doen wat jullie het liefst doen: muziek maken en anderen blij maken. Dank! Er is zoveel schoonheid in muziek, in jullie muziek en inspanning, als je die ziet en hoort, dan is er troost. Hoop van harte dat jullie die ook kunnen voelen, door de muziek en onze genegenheid en verbondenheid met jullie.’

Als u op onderstaande link klikt, krijgt u een prachtige impressie van het ‘hrfstwndorkest’ van het najaar van 2019. ‘Hrfstwnd’ is een orkest van amateurmusici dat in een aantal repetities gecoacht wordt door de musici van het Gelders Orkest en uiteindelijk samenkomt in een grande finale in Musis. En in het afgelopen najaar stond een bekende op de bok: ‘onze’ Dick Bolt!

www.hetgeldersorkest.nl/hrfstwnd

Ds. Marieke Fernhout

Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.