Blog: Nabijheid in tijden van corona (88)

Zaterdag 27 juni

Ook al is zingen in de kerk er voorlopig niet bij, nergens staat dat het thuis niet mag. En met het oog op morgen, zondag 28 juni, breng ik graag onderstaande ‘Psalm voor de zomer’ onder uw aandacht, uit de bundel ‘Rakelings nabij’ van Alfred C. Bronswijk. Deze emeritus-collega is theoloog en publicist en was werkzaam als buitenland-pastor, in het radio-pastoraat, het onderwijs en de kerken. Naast pastorale boeken schreef hij geloofspoëzie, tal van liederen, eigentijdse gebeden en een boek over bijbelse feestteksten.

Zijn ‘Psalm voor de zomer’ is te zingen op de melodie van Psalm 89/Lied 412, en als u in uw liedboek bij dit laatste lied kijkt ziet u dat hij in de rubriek ‘Te Deum’ is geplaatst.

Het ‘Te Deum’ (de eerste twee woorden van Te Deum laudamus, Latijn voor “Wij loven U, O God”) is een lofzang die ontstaan is rond 400 na Christus en nog steeds wordt gezongen bij dankdiensten, feestelijke vieringen en aan de vooravond van kerkelijke hoogfeesten. Diverse componisten hebben de tekst, al dan niet vertaald uit het Latijn, op muziek gezet: Purcell, Rutter, Händel, Britten en u kent vast wel de ‘tune’ van Eurovisieuitzendingen: dat is het begin van het ‘Te Deum’ van Charpentier.

In de zomerperiode in het liturgische kerkelijk jaar staat de schepping centraal en zo heeft Alfred C. Bronswijk zijn loflied zeker ook geschreven.


Ik zie in zomerlicht de glimlach van de bron,
waaruit het leven stroomt, als stralen van de zon.
Ik hoor in vogelzang het lied van deze aarde,
getoonzet uit plezier, gestemd op nieuwe waarden.
De schepping zingt het uit en nodigt mij te leven,
als mens, die lied en licht en zomer door wil geven.

U bent het kloppend hart in al wat leeft en bloeit
in kleuren, duizendvoud, als een droom ontgroeid.
U wordt geprezen door de wolken en de winden.
Door vis en klein insect en witte akkerwinde.
Zij spellen uw bestaan in woordeloos belijden.
U bent de zomerzon en ook mijn oorsprong biede.

Ds. Marieke Fernhout

Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.