Blog: Nabijheid in tijden van corona (94)

Zaterdag 4 juli

Voor wie (nog) niet naar de kerk (kunnen) gaan: hieronder een overdenking van onze Nijmeegse buurman/mijn echtgenoot Hans Noordeman.

Ds. Marieke Fernhout

 

*****

 

‘All-inclusive’ (Heb je wel gehoord van Abraham?)

Misschien begon het wel met Abraham (toen nog Abram). Met zijn vader Terach en zijn neef Lot, zijn vrouw Sarai, kinderen bedienden en het vee trokken ze weg uit Ur (in het tegenwoordige Irak) en landden eerst in Charan (vermoedelijk in Mesopotamië).
Het begin van het nieuwe begin. Toen wist Abram zich geroepen door de Heer om verder uit te trekken, om werkelijk een nieuw begin te maken in Kanaän. en weer pakte hij zijn hele bezit op en ging op reis naar onbekende verten. (Genesis 12: … naar het land dat Ik je zal wijzen).

Abram breekt met het verleden en gaat op weg. Hij maakt zich los van de landen waar de zon en de maan de hoogste godheid waren. Waar de mens leefde op het ritme van zonsopgang en zonsondergang, van eb en vloed. Alles gebeurt in een vaste ritmiek en eigenlijk gebeurt er dus niets. En hij leert, gaandeweg wat het verbond met die nieuwe God voor hem betekent: dat hij, – dat de mens – verantwoordelijk gemaakt wordt voor de aarde en alle leven.

Ook bij ons gebeurde er maandenlang niets: de gewone orde was verstoord, de wereld ging in lockdown, de kerk ging dicht en we leerden het nieuwe normaal: een leven langs de maatlat van 1,5 meter die de orde en de mores bepaalt. Gelukkig gaat de kerk weer open en mag er al veel meer. Maar dit is onze nieuwe ritmiek geworden. En het laat ons een keuze. Waar je natuurlijk ook aan kunt ontsnappen: met het vliegtuig naar een ‘all-inclusive’ bestemming en, zoals een reiziger opmerkte, “nergens bang voor zijn want we zitten, als er iets gebeurt, ‘all-inclusive’, dus we hebben alles bij de hand.”

Nog even Abraham: … ” je zult tot een zegen zijn, in jou zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend zijn…” Delen wij als kinderen van Abraham in zijn verbond met de Eeuwige en dragen wij niet daarom verantwoordelijkheid voor de aarde en al het leven? Ook dat is ‘all-inclusive’…

Er zijn nog geen reacties.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.