Lezing: ‘Rusland – Duivels en Serafijnen’ (een verkenning van de klassieke Russische literatuur)

door Anton en Christien Sepers

Op dinsdag 26 november zullen gemeentelid Anton Sepers en zijn dochter Christien een lezing houden over ‘Rusland: Duivels en Serafijnen. Een verkenning van de (klassieke) Russische literatuur’

Natuurlijk veracht ik mijn vaderland, van top tot teen…

Alexandr Poesjkin (1826)

Nee, niet onder vreemde vleugels leven,
Onder een vreemd zwerk, op vreemde grond,-
Ik ben destijds bij mijn volk gebleven,
Daar waar zich mijn volk, helaas, bevond.

Anna Achmatova (1961)

Met het doel bij te dragen aan een beter begrip van de Russische literatuur, beginnen we met een korte beschouwing over de Russische ziel. Daarbij wordt de karakterisering van de Rus gebruikt zoals deze door Hans Boland wordt omschreven in zijn boekje ‘Mijn Russische ziel’ (2015). Volgens hem kan extremisme als fundament van de Russische ziel worden geoormerkt. De Rus wordt heen en weer geslingerd tussen polaire krachten: hij laveert tussen halve heiligen en wreedaardig gespuis, verovert de wereld met niets ontziend geweld of trekt zich argwanend in zichzelf terug, schept bovenaardse schoonheid of vernietigt op een verbijsterende schaal. Nooit houdt hij maat en nooit verlangt hij naar maat.
Met deze karakterisering van de Russische ziel gaan we op zoek naar de Duivels en Serafijnen in de Russische literatuur. Daarbij ontmoeten we Dostojevski (1821-1881) met zijn roman ‘Duivels’, Sjalamov (1907-1982) met ‘De handschoen, nagekomen berichten uit Kolyma’, Ajtmatov (1928-2008) met ‘De bonte hond die langs de zee loopt’, Poesjkin (1799-1837) met ‘Jevgeni Onegin’, Lermontov
(1814-1841) met ‘De held van onze tijd’ en Zosjtsjenko (1895-1958) met ‘Vertel mij wat, kameraad’.

Christien Sepers leest een aantal passages voor uit enkele boeken, die deze avond aan de orde komen.

De toegang is vrij, de koffie staat klaar vanaf 19.30 uur en de avond zelf duurt van 20.00 tot 22.00 uur.

26-11-2019, 20.00 - 22.00

Voorhof Parkstraatgemeente