Gebouw

Hoofdingang aan de Parkstraat

Zijingang aan de Kastanjelaan

Zijingang aan de Kastanjelaan

 
 
Hoofdingang
Parkstraat 31a
Arnhem
 
Postadres en zijingang
Kastanjelaan 22e
6828 GL Arnhem
 
 

 


Verhuur

Het is mogelijk om de kerkzaal of de bijruimtes te huren. Neemt contact op voor meer informatie via onderstaande knop.

Ik wil een ruimte huren


Rijksmonument

Het kerkgebouw is een rijksmonument en gebouwd in 1926 in de stijl van de Nieuwe Haagse School. In 2009 is het interieur gerenoveerd en zo veel mogelijk teruggebracht naar de originele staat. Een uitgebreide omschrijving van het gebouw en de culturele waardering vindt u op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Tevens wordt het gebouw beschreven op Wikipedia.nl en op Reliwiki.nl.

Klik op de foto om meer foto’s te zien.

Parkstraatkerk (2)

Afbeelding 2 van 21

 

Stichting Eigen Gebouw

Het kerkgebouw is eigendom van de Stichting Eigen Gebouw Parkstraatgemeente (SEG). Deze stichting beheert en onderhoudt het kerkgebouw.

Zij wordt bestuurd door een stichtingsraad. Deze raad bestaat uit leden van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten in Arnhem en leden van de Remonstrantse Gemeente Arnhem. De stichting verhuurt het gebouw formeel aan de Parkstraatgemeente.

Bankrekeningnummer NL95 INGB 0000 9264 06, t.n.v. St. Eigen Gebouw Parkstraatgemeente te Arnhem


'Samenkomst'

Beeld ‘Samenkomst’

Beeld ‘Samenkomst’

Sinds 1994 staat het beeld Samenkomst in onze voortuin. Het is gemaakt door Ron van de Ven (Maastricht, 1956) in opdracht van Stichting 75 jaar beeldhouwkunst in Nederland. Het beeld was uitgevoerd in beton en koper. In mei 2013 is het koper ontvreemd, waarna het is vervangen door aluminium met autolak.

Ron van de Ven schrijft over dit beeld:

‘Holed stones’ geven als rijzende stenen met magische krachten, net als menhirs, uitdrukking aan de diepste individuele verlangens en gevoelens van menselijke hoop en levensangst. Het was vroeger de gewoonte dat jonge stellen elkaar met de handen door de steen, het jawoord gaven.

Geïnspireerd op bovenstaande ‘holed stones’ en uitgaande van de strakke architectuur van de bestaande kerk, heb ik voor de kerkgemeente in de Parkstraat een monolithisch betonnen Godshuis gemaakt met als hart een ovale opening.

De wand van deze ovale binnenruimte is (was) bekleed met een warme koperen plaat. Deze spiegelende geleidende koperen plaat staat symbool voor het ontvangen en uitstralen van de christelijke waarden, refererend waar een kerk voor staat.

Het beeld heeft de vormgeving van een archetype van een huis, biedt intimiteit en herbergt een beweging in zich: het Godshuis vertaald naar een monolithisch karakter en beweging (ovaal en koperen plaat), refererend naar de gemeenteleden met hun eigen christelijke overtuiging(en).