Organisatie

Eenheid in het nodige, vrijheid in het niet nodige, in beide de liefde - 9 september 1979

Eenheid in het nodige, vrijheid in het niet nodige, in beide de liefde – 9 september 1979

Samenwerkingsverband

De Parkstraatgemeente (PG) is het samenwerkingsverband van de Remonstrantse Gemeente Arnhem (RGA) en de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten in Arnhem en omgeving (VVP-A).

De RGA is een gemeente van de (landelijke) Remonstrantse Broederschap, ook genoemd: de Remonstranten, die een zelfstandige geloofsgemeenschap (kerk) in Nederland is naast andere kerken.

De VVP-A is een vrijzinnige geloofsgemeenschap voor Arnhem en omgeving. De VVP afdeling Arnhem is lid van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten in Nederland, de vrijzinnige tak binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

De Parkstraatgemeente is zelf geen apart kerkgenootschap en streeft daar ook niet naar. De verenigingsvorm maakt intensief samenwerken van beide geloofsgemeenschappen juridisch mogelijk.

Gebied

Zowel de RGA als de VVP-A zijn regionale geloofsgemeenschappen.Het gebied van de RGA omvat de burgerlijke gemeenten: Arnhem, Rozendaal, van de gemeente Rheden de dorpen Velp en Rheden (behalve de wijk Rozenbos), Westervoort, Duiven, Zevenaar, Lingewaard en van de gemeente Overbetuwe het dorp Elst.
Bij de VVP-A behoren: Arnhem, Schaarsbergen, Oosterbeek, Doorwerth, Heelsum, Renkum, Velp, Rheden, Westervoort, Zevenaar, Elst en Huissen.

Veel van de Arnhemse leden van de VVP staan bij het kerkelijk bureau van de Protestantse Gemeente Arnhem geregistreerd.

Bestuur

De kerkenraad van de RGA en het bestuur van de VVP-A vormen samen het bestuur van de Parkstraatgemeente. De kerkenraad van de RGA en het bestuur van de VVP-A vergaderen apart over zaken die alleen hun eigen gemeente betreffen. Daarnaast vergaderen zij samen als bestuur van de Parkstraatgemeente om de gezamenlijke zaken te bespreken.

Lidmaatschap

Omdat de Parkstraatgemeente een samenwerkingsverband is, kennen we verschillende soorten lidmaatschappen:

Natuurlijk hoeft u geen lid of vriend te zijn om onze kerkdiensten of activiteiten te bezoeken. Wie zich wil aansluiten bij een kring, maar geen lid of vriend is, vragen wij wel om een kleine bijdrage in de onkosten.